Çinko Eksikliğine Dikkat
1 sayfadaki 1 sayfası
Çinko Eksikliğine Dikkat
Yapılan yeni bir araştırmada, kandaki çinko konsantrasyonun normal değerlerde olmasının, yaşlı kişilerde zatürreye karşı koruduğu ortaya kondu.
Tufts Üniversitesi’nde yürütülen bu çalışmaya 33 hasta bakım evinden, yaşları 65 ve üzeri olan 617 kişinin katıldığı açıklandı.
Yapılan araştırmalar sonucunda, kandaki çinko konsantrasyonu normal düzeyde olan kişilerde, zatürre görülme riskinin diğer kişilere %50 daha düşük olduğu belirlendi. Bu kişilerde aynı zamanda diğer hastalıklara bağlı ölüm riskinin de %39 daha az olduğu tespit edildi.
Tufts’da bulunan İmmünoloji Laboratuvarı başkanı Simin Nikbin Meydani açıklıyor: “Çinko konsantrasyonu düşük olan kişilerde zatürre görülme riskinin yüksek olmasının yanı sıra, hastalandıklarında iyileşme süreleri uzuyor ve daha uzun süre antibiyotik kullanmaları gerekiyor.”
Bir yıl süren bu çalışmada, katılımcıların kan örneklerinin değerlendirilmesi sonucu bu verilere ulaşıldığı açıklandı. Ayrıca katılımcıların bir yıl boyunca günlük ihtiyaçlarının yarısını içeren, çeşitli vitaminlerden ve minerallerden oluşan ek tabletler aldıkları belirtildi.
Çinkonun bağışıklık sistemini güçlendirdiğini belirten Meydani ekliyor: “Çinkonun zatürre gelişimi üzerindeki etkilerini açıklayabilmek için daha fazla araştırmaya ihtiyacımız var.”
Kırmızı et, beyaz et, hububat, fasulye, ve süt ürünleri yüksek düzeyde çinko içeren gıdalar olarak gösteriliyor.
Tufts Üniversitesi’nde yürütülen bu çalışmaya 33 hasta bakım evinden, yaşları 65 ve üzeri olan 617 kişinin katıldığı açıklandı.
Yapılan araştırmalar sonucunda, kandaki çinko konsantrasyonu normal düzeyde olan kişilerde, zatürre görülme riskinin diğer kişilere %50 daha düşük olduğu belirlendi. Bu kişilerde aynı zamanda diğer hastalıklara bağlı ölüm riskinin de %39 daha az olduğu tespit edildi.
Tufts’da bulunan İmmünoloji Laboratuvarı başkanı Simin Nikbin Meydani açıklıyor: “Çinko konsantrasyonu düşük olan kişilerde zatürre görülme riskinin yüksek olmasının yanı sıra, hastalandıklarında iyileşme süreleri uzuyor ve daha uzun süre antibiyotik kullanmaları gerekiyor.”
Bir yıl süren bu çalışmada, katılımcıların kan örneklerinin değerlendirilmesi sonucu bu verilere ulaşıldığı açıklandı. Ayrıca katılımcıların bir yıl boyunca günlük ihtiyaçlarının yarısını içeren, çeşitli vitaminlerden ve minerallerden oluşan ek tabletler aldıkları belirtildi.
Çinkonun bağışıklık sistemini güçlendirdiğini belirten Meydani ekliyor: “Çinkonun zatürre gelişimi üzerindeki etkilerini açıklayabilmek için daha fazla araştırmaya ihtiyacımız var.”
Kırmızı et, beyaz et, hububat, fasulye, ve süt ürünleri yüksek düzeyde çinko içeren gıdalar olarak gösteriliyor.
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz