Kızartmalar Kalbe Zarar Veriyor
1 sayfadaki 1 sayfası
Kızartmalar Kalbe Zarar Veriyor
Yapılan yeni bir araştırmada, ileri glikasyon son ürünleri (AGE) olarak isimlendirilen hamburger, patates kızartması, ve yüksek ısıda pişirilen diğer yağlı yiyeceklerin, kan damarlarının genişleme fonksiyonlarını kısa bir süre durduğu, ve bu durumun kalp hastalıklarına neden olabileceği açıklandı.
Mount Sinai Tıp Okulu’ndan araştırmacı Dr. Jaime Uribarri açıklıyor: “Görülen bu etki geçici olsa bile, uzun süre bu tür yiyeceklerin tüketilmesi, hem diyabet hastaları hem de sağlıklı kişiler için vasküler sağlık açısından risk oluşturmaktadır.”
Yüksek düzeyde protein ve yağ içeren yiyeceklerin, ızgara, kızartma, veya kavurma gibi pişirme yöntemleri kullanılarak yüksek ısıda ve susuz olarak pişirlmesi halinde AGE’nin ortaya çıktığını söyleyen araştırmacılar, buharda veya hafif ateşte pişen yiyeceklerde bulunan AGE’nin ise çok daha düşük düzeyde bulunduğunu belirtiyorlar.
AGE ile ilgili daha önce yapılan çalışmalarda, bu tür yiyeceklerin kalp hastalığı gibi kronik durumların da eşlik ettiği diyabetle bağlantılı olduğu belirlenmişti. Yapılan bu çalışmayla, AGE’nin çok fazla tüketilmesiyle, diyabet hastalarının yanı sıra sağlıklı kişilerde de endotelyal disfonksiyonların ortaya çıktığı gösteriliyor.
Endotelyal disfonksiyonun, kalp hastalıklarına neden olabilen damar sertliğinin (ateroskleroz) belirtilerinden biri olduğu belirtildi.
Mount Sinai Tıp Okulu’ndan araştırmacı Dr. Jaime Uribarri açıklıyor: “Görülen bu etki geçici olsa bile, uzun süre bu tür yiyeceklerin tüketilmesi, hem diyabet hastaları hem de sağlıklı kişiler için vasküler sağlık açısından risk oluşturmaktadır.”
Yüksek düzeyde protein ve yağ içeren yiyeceklerin, ızgara, kızartma, veya kavurma gibi pişirme yöntemleri kullanılarak yüksek ısıda ve susuz olarak pişirlmesi halinde AGE’nin ortaya çıktığını söyleyen araştırmacılar, buharda veya hafif ateşte pişen yiyeceklerde bulunan AGE’nin ise çok daha düşük düzeyde bulunduğunu belirtiyorlar.
AGE ile ilgili daha önce yapılan çalışmalarda, bu tür yiyeceklerin kalp hastalığı gibi kronik durumların da eşlik ettiği diyabetle bağlantılı olduğu belirlenmişti. Yapılan bu çalışmayla, AGE’nin çok fazla tüketilmesiyle, diyabet hastalarının yanı sıra sağlıklı kişilerde de endotelyal disfonksiyonların ortaya çıktığı gösteriliyor.
Endotelyal disfonksiyonun, kalp hastalıklarına neden olabilen damar sertliğinin (ateroskleroz) belirtilerinden biri olduğu belirtildi.
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz